ارائه کننده موضوعات به روز و مدرن در حوزه حقوق

این وبلاگ در مورد مسائل روز حقوق بحث می کند.

ارائه کننده موضوعات به روز و مدرن در حوزه حقوق

این وبلاگ در مورد مسائل روز حقوق بحث می کند.

آخرین نظرات
  • ۱ آذر ۹۹، ۱۴:۵۳ - ناشناس
    :|

نکات مهم در مورد قرارداد مشاوره

| يكشنبه, ۱۰ اسفند ۱۳۹۹، ۰۵:۵۹ ب.ظ

قرارداد مشاوره یا قرارداد نظارت یک نوع قرارداد تخصصی می باشد فی مابین کارفرما و مشاور در زمینه های مختلف صنعتی و استارت اپی و یا هر فعالیت دیگری که نیازمند راهنمایی های افراد ماهر در ان وجو داشته باشد. نکته بسیار مهم در این قرارداد مفاد ان می باشد که به اختصار به ان ها می پردازیم:

1- طرفین قرارداد: در قرارداد مشاوره مانند هر قرارداد دیگری ذکر طرفین قرارداد الزامی است تا بدانیم که چه افرادی در برابر هم مسئولیت داشته و تعداد افراد حاضر در قرارداد چه اشخاصی می باشند.

2- حق و تکلیف : یکی دیگر از موارد بسیار مهم که باز هم در تمامی قرارداد ها الزامی است حقوق و تکالیف طرفین کمی باشد که بر اساس انتعهدات طرفین شکل گرفته و از ایجاد دعوی جلوگیری به عمل اید و در صورت ایجاد اختلاف و دعوی بتوان صاحب حق را به درستی تشخیص داد.

3- محرمانه بودن: محرمانگی عقود امری ضروری می باشد که طرفین باید بدان توجهی بخصوص داشته باشند.

4-مالیات: میزان مالیات قرار گرفته در یک قرارداد مشاوره بر اساس قانون در درصد می باشد.

5- مدت قرارداد مشاوره:در قرارداد مشاوره باید مدت زمان تعدات طرفین مشخص گردد که طبیغتا میزان تعهد کارفرما نسبت به مدت زمانی می باشد که مشاور در سمت مشاوره بودن خود انجام تکلیف کرده است.6- نحوه پرداخت: نحوه پرداخت حق ازحمه مشاور یک امر توافقی است که هم می توان به صورت ساعتی باشد و هم به صورت استخدامی با این نکته که مشاور مستخدم شرکت به حساب نیامده و صرفا از باب نوع پرداختی به استخدام اشاره شد و تنها تا پایان مدت قرارداد خود با شرکت سمت مشاوره را دارد.

یکی از مواردی که در قرارداد های مشاوره بسیار حائز اهمیت می باشد موضوع بیمه است. باید بیان داشت اگر در این زمینه بین طرفین توافقی صورت گرفته باشد بر همان اساس بدان پرداخته خواهد شد در غیر اینصورت بر اساس قانون کار در این زمینه تصمیم گیری نهایی صورت خواهد گرفت. در پایان اشاره ای هم خواهیم داشت به بازنشستگان علاقه مند به مشاوره که باید گفت اشتغال ان ها در شرکت های خصوصی قانونی است و همچنین ان ها می توانند در شرکت های دولتی نیز سمت مشاوره را داشته باشند با این نکته که حداکثر ساعت کاری ان ها نباید از یک سوم ساعت کاری کارمندان رسمی بیشتر باشد و این موضوع از استثنائات قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان می باشد.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

کاربران بیان میتوانند بدون نیاز به تأیید، نظرات خود را ارسال کنند.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.
تجدید کد امنیتی